Ablakcsere bontás nélkül, tokráépítéses ablak csere, Budapest

Bontás nélküli ablak csere

Bontás nélküli ablak csere

Bizonyára hallottak már erről a módszerről, de most részletesebben bemutatjuk Önöknek.

Mikor válasszuk ezt a módszert

Akkor érdemes ezt a módszert választani, ha pénzt és időt szeretnénk megspórolni, de a régi tokot sem tesszük tönkre ezzel. Korhadt tok esetén ez semmiképpen sem ajánlott.

Hagyományos módszer régi belvárosi lakások bejárati ajtóinak cseréjekor, a méretre gyártott bejárati ajtókat a régi tok fölösleges darabjainak eltávolítása után, a tok mögé építjük be.

Ilyenkor a régi ácsolt tokszerkezet a helyén marad, hiszen ha eltávolítanánk, egy ugyanolyan méretű és formájú tokszerkezetet kellene legyártani, ami ugyan esztétikusabb megoldás, de így költségesebb is és a tok visszaépítése után esetleg plusz kőművesmunkát is jelentene.

Hasonló probléma lehet a homlokzati nyílászárók cseréje, hiszen itt nem csak a nyílászárók méretéből adódó problémával találkozunk , hanem az állandóan jelenlevő omlásveszéllyel. Gyalogosforgalom, parkoló autók.

Ebben az esetben szerencsésebb választás a fa nyílászáró, hiszen sokkal jobban lehet igazodni a régi nyílászárók stílusához, különösen igaz ez ha műemléki védelem alatt álló épületről van szó.

Hogyan zajlik az egész folyamat?

  • 1 Amennyiben régi gerébtokos ablakról van szó, az új nyílászáró méretét a régi tok belmérete határozza meg, ettől 1-2 cm-el kisebbre kell méreteznünk a fa nyílászárót, hiszen a régi tok nem minden esetben, áll már vízszintesen , függőlegesen.
  • 2 Az új szerkezetű hőszigetelt fa nyílászárók, műanyag nyílászárók vastagabb tokkal, és nyíló szárnyakkal kerül legyártásra, így azokat a tokra építve pár centiméterrel csökkentik a látható üvegfelületet. Ez kis méretű ablakoknál lehet zavaró.
  • 3 Ha a régi ablakunk kétszárnyú volt, és helyette esetleg egyszárnyú nyíló bukó ablakot építünk be, nőhet is az alakfelület. Ez régebbi gyakran túlságosan is tagolt ablakcseréknél jelenthet előnyt.
  • 4 A régi tokról eltávolítjuk a felesleges osztókat, diópántokat. Az új nyílászáró a régi ablakunk külső ablaksorának síkjába kerülnek.
  • 5 Fa nyílászárók esetében lehetőség van az új tok külső részébe belefalcolni régi ablak formáját, így a régit tok kívülről akár teljesen el is takarható. Műanyag ablakoknál sajnos látszik, vagy kis derékszögű takarókkal elrejthető.
bontas_nelkuli_ablak_csere_budapest_3
tokraepiteses_ablak_budapest
egyedi_fa_ablak_csere_bontas_nelkul_5
egyedi_tokraepiteses_fa_ablak_2

Fa nyílászárók esetében lehetőség van az új tok külső részébe belefalcolni régi ablak formáját, így a régit tok kívülről akár teljesen el is takarható. Műanyag ablakoknál sajnos látszik, vagy kis derékszögű takarókkal elrejthető.

Kevésbé esztétikus megoldás, funkcióját tekintve semmilyen hátrányt nem jelent.

Műanyag ablakcserénél a régi tok elburkolása, műanyag párkánnyal, műanyag takaróelemekkel történhet, vagy szintén gipszkartonozással.

Mielőtt döntene, mindenféleképpen kérje ki szakember véleményét, mert hiába jó ez a megoldás, nem mindig ezt javallott választani.