Ablakcsere bontás nélkül, tokráépítéses ablak csere, Budapest

Milyen nyílászárót érdemes választani?

Milyen nyílászárót érdemes választani?

Egy ablakcsere folyamán a legfontosabb kérdés, hogy milyen nyílászáró kerüljön a régi helyére, műanyag, vagy inkább a hagyományos fa anyag mellett tegyük le a voksunkat?

 A felújítás során az egyik legmeghatározóbb elemek egyike a nyílászáró. A vásárlás előtt, már mindenkinek a fejében megfogalmazódtak az elvárások, természetesen az élen az ár szerepel, ezután jönnek csak a kereskedőktől, kivitelezőktől, ismerősöktől kapott javaslatok, melyek sok esetben teljesen ellentétesek egymással.

A végén már teljesen elbizonytalanodunk, hogy helyesen fogunk-e egyáltalán választani. Ennek ellenére ajánlott ezeket a javaslatokat kikérni, csak a fontossági sorrendet kell magunkban felállítanunk.

 

Az ablak csere hosszú tárva szól

 

Mind a műanyag, mind pedig a fa ablakok rendelkeznek számos előnnyel, de hátránnyal is.

Az első és legfontosabb kérdés az, hogy mit várunk el az ablaktól? Ne csak az árat nézzük, hogy a legolcsóbbat vegyük meg, hanem hogy megfelel-e az igényeinknek.

Érdemes abba is belegondolni, hogy lehet ma egy kicsit drágább ablakot vesz meg, de a jobb hőszigetelő képességével, többet spórolhat meg fűtés számláján. Esetleg egy zajos, forgalmas út mellett lakik, melyik lenne a fontosabb: hogy pár ezer forintot megspóroljon, vagy hogy nyugalomban és csendben tölthesse az otthoni órákat?

Természetesen nem arra ösztönzöm, hogy vegye meg a legdrágább típust, hanem hogy az olcsó és a méregdrága között is vannak átmenetek, mely kielégíti az igényeit, de a pénztárcáját sem fossza meg teljesen a beltartalmától.

egyedi_fa_ablak_csere_bontas_nelkul_5

Hőszigetelő képesség

 

Például ha a lakását, vagy házát ellátták megfelelő hőszigeteléssel, nagy veszteség lenne, ha hagyná az ablakon át kiszökni a meleget. Az üveg hőszigetelő képességét W/m2K mértékegységgel határozzák meg.

Ez az érték az üveg hőátbocsátási mértékét mutatja meg, egy bizonyos területen. Tehát ez a szám fordított arányban áll a hőszigetelő képességgel.

A kereskedőtől erről mindenféleképpen kérjünk tájékoztatást!

 

Jótállás vagy garancia

 

Ez a másik fontos dolog, amire érdemes odafigyelni. Árulkodó jel ugyanis, hogy a gyártó mennyi garanciát vállal az általa legyártott termékre, és mely részére.

Sajnos vannak olyan ablakok, ahol csak bizonyos részekre vonatkozik a garancia, viszont a vasalatokra, vagy hogy a gáz nem szivárog ki az üvegek közül, már nem terjed ki. Ha a gáz kiszivárog az üvegrétegek közül, az ablak hőszigetelése csökken és hiába történt az ablak csere.

 

Vasalatok

 

A vasalat az ablak egyik alappillére, mivel az évek alatt ez van kitéve a legnagyobb igénybevételnek.

Ennél az alkatrésznél nagyon oda kell figyelni a minőségre, mivel a jól záródó ablak szigeteli megfelelően a hangot, hőt és a vizet.

Nem utolsó sorban pedig a betörők miatt sem hátrány a jól záródó ablak.

egyedi_fa_ablak_csere_budapest_2

Az otthonunk zajszintjének csökkentésére lényeges szempont, főleg, ha forgalmas helyen lakunk. Ezeket a paramétereket H1-H5-ig terjedő skálán határozzák meg.

Nem utolsó szempont az üvegezés. Feltétlenül legalább 2 üvegrétegű ablakot vegyünk, de vannak olyan típusok is, melyeket már 3 réteggel láttak el.

Azt is ellenőrizni kell, hogy az üvegfelületen van-e hő védő bevonat.

Ezt egy ún. U-értékkel jelölik.
Ha egyáltalán nincs bevonat: 2,8-3
Legalább az egyik táblán van bevonat: 1,4
Argongáz van a két üveg között: 1,1 körüli lesz ez az érték.

Három rétegű ablaknál ez az érték még tovább javítható.

Tudom, most a legtöbb vásárlót elijesztettük ezzel a sok információval, de higgyék el, hogy amennyiben rászánják az időt és az energiát a megfelelő ablak kiválasztására akár 50 éven keresztül óvja otthonunkat a zajtól, hidegtől, csapadéktól.

bontas_nelkuli_ablak_csere_budapest_3

Műanyag ablak

Ezen típusnak leginkább azt emelhetnénk ki előnyének, hogy könnyen tisztítható. Üvegpucolás közben csak végighúzza a kereten is a rongyot és már kész is van.

Ma már a fénytől való elszíneződéstől sem kell tartanunk, mivel a legtöbb modern technológiával készített ablak már ellenáll az UV sugárzásnak.

Előny továbbá a kedvező ár, jóval olcsóbbak mint a fa nyílászárók.
Hátránya viszont az esztétikai, mivel a fehéret nem mindenki szereti. Ma már szerencsére vannak fa mintázatú műanyag ablakok, melyek összetéveszthetők a fa anyaggal.

 

Fa ablak

Ezzel a típussal kapcsolatban az első előny feltűnőbb nem is lehetne, ez pedig nem más, mint az egyediség. Közérzetünkre is jobb hatással van, ha természetes anyagok vesznek körül minket.

Egyetlen hátránya talán az ára lehet, mivel ezek többe kerülnek, mint a műanyag ablakok. Fa ablak választásánál ezért is kell jobban odafigyelnünk, mivel a fa típusok között is jelentős különbségek vannak.

A kevésbé jó minőségű, és rosszul kezelt fa vetemedhet, szorulhat és nyikoroghat. A fa felületet nem szabad elhanyagolni, rendszeres karbantartást igényel.

A jó minőségű anyag, szárított borovi vagy lucfenyőből készül, melynél a kis hőtágulási képesség miatt sem romlik a hang- és hőszigetelés. Ha ezen szempontok alapján döntésre jutottunk az ablak anyagának tekintetében, van még néhány szempont, amit figyelembe kell venni.

egyedi_tokraepiteses_fa_ablak_2

Minőségi tanúsítvány

Sokszor lehet látni a CE jelzőt az ablakokon, de ez nem minőségi tanúsítvány, ezt ugyanis az ÉMI engedély mutatja. Azonban hiába vesszük meg a legdrágább nyílászárót, mit sem ér, ha helytelenül van beépítve.

 

Beépítés

Minden felelősségteljes és megbízható gyártó kiszállítja és beépíti a megrendelt terméket, az már jó jelnek számít, ha a kapott árajánlaton ezen tételek és költségei is szerepelnek.

 

Plusz jó tanácsok

Az ár ugyan többnyire egyenes arányban van a minőséggel, de azt is vegyük figyelembe, hogy mik a legfontosabb igényeink az ablakkal szemben, nehogy olyanért is fizessünk, ami számunkra nem lényeges.

A légkamrák számára is érdemes odafigyelni, hiszen a szigetelő képesség annál jobb, minél több van belőlük, és annál több zajt is tudunk kirekeszteni otthonunkból.

A párásodás és a penészesedés a téli időszakokban általában elég nagy problémát szokott jelenteni, melyet egyszerű szellőztetéssel orvosolhatunk. Ez rosszul megválasztott nyílászárók esetében egy plusz beépített légbevezetővel megoldható. A légáteresztésnél az A4-es besorolás az optimális.

A vízáteresztő képességnél azt is figyelembe kell venni, hogy milyen az épület elhelyezkedése, földrajzi helyzete. Ezt a paramétert 9 osztályba soroljuk. 30 méteres magasságig a 4-6-os a megfelelő. Többségében ezeket szabvány szerint árulják, de egyedi készítésű ablakoknál érdemes erre is figyelmet fordítani.

5